Šport > Nogomet
4406 ogledov

Pretresljivo sporočilo z območja, ki ga je razdejal potres

Reševalni pas/Twitter
Nogometna legenda prosi za pomoč prizadetim v potresih v Turčiji.

Nekdanji turški nogometni reprezentant in aktualni trener Hataysporja Volkan Demirel je objavil pretresljiv posnetek, v katerem objokan prosi za pomoč prebivalcem njegove domovine, ki sta jo ponoči in v dopoldanskih urah stresla dva uničujoča potresa z magnitudo 7,8, oziroma 7,5 po Richterjevi lestvici.

Potresa, ki sta prizadela širše območje jugovzhodne Turčije in sosednje Sirije, sta po doslej znanih podatkih terjala že več kot 1400 življenj.

Potres v Turčiji Turčija Svet Grozljive fotografije. Svet pošilja pomoč, oglasil se je celo Putin.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

S prizorišča se je oglasil tudi legendarni turški nogometaš, ki je v prvem delu nagovora deloval še razmeroma zbrano, a se je že nekaj trenutkov kasneje povsem zlomil.

Potres v Turčiji Potres Svet Poglejte, kako se je seizmični val širil po Evropi

"Pomagajte. Pošljite vsa razpoložljiva sredstva okoljevarstvenikom, ne gre samo za Antakyo in Hatay. Prosim vas. Prosim, prosim, za božjo voljo, ljudje umirajo tukaj. Za božjo voljo," je moledoval 41-letni trener, ki je v karieri igral za Kartalspor in Fenerbahče, zbral pa je tudi 61 reprezentančnih nastopov.

Številne članice EU so na območje potresa v Turčiji že napotile reševalne ekipe.

Jugovzhod Turčije je dopoldne stresel nov silovit potres, ki je imel po najnovejših podatkih Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (ESMC) magnitudo 7,5. Žarišče je bilo v provinci Kahramanmaras in tako na območju, ki ga je že ponoči opustošil potres z magnitudo 7,8.

ESMC je sprva poročal o potresu magnitude 7,7, a je to oceno kasneje znižal na 7,5. O magnitudi 7,5 poroča tudi ameriški geološki zavod (USGS). Po poročanju britanskega BBC gre za nov potres in ne za enega od sicer številnih popotresnih sunkov.

Tla so se znova stresla ob 11.24 po srednjeevropskem času, in sicer na globini desetih kilometrov. Epicenter potresa je bil severovzhodno od mesta Kahramanmaras, kjer živi med 350.000 in 400.000 ljudi. Gre za območje, ki je od žarišča nočnega potresa oddaljeno le nekaj deset kilometrov.

Vir: STA

potres na jugovzhodu Turčije Svet "Prepričan sem bil, da bomo umrli. Štiri sosednje stolpnice so porušene."

Komentarjev 1
  • jakec1575 15:48 06.februar 2023.

    na slikah lahko vidimo, da so novozgrajeni bloki prestali potres. Ni pomebna samo debelina betona, armatura. pomebno je tudi kvalitetno temeljenje. nekateri bloki so se preprosto zvrnili.