Svet
1810 ogledov

Grozljive fotografije. Svet pošilja pomoč, oglasil se je celo Putin.

Potres v Turčiji
1/4
Profimedia
Po katastrofalnem potresu na jugu Turčije močno prizadetim ljudem prihaja pomoč.

EU je po katastrofalnem potresu na jugu Turčije aktivirala svoj mehanizem civilne zaščite in že usklajuje napotitev reševalnih ekip na prizadeto območje, je na Twitterju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Iz tujine v Turčijo in Sirijo medtem prihajajo izrazi sožalja in napovedi pomoči.

Kot je pojasnil Lenarčič, so reševalci iz Nizozemske in Romunije že na poti na opustošeno območje, kjer je tresenje tal ponoči po zadnjih podatkih terjaloveč kot tisoč življenj. Da bodo njihovi reševalci še danes prispeli na cilj, je na Twitterju potrdil nizozemski premier Mark Rutte. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je zatrdil, da je EU "pripravljena pomagati".

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v tvitu sporočil, da zavezniki Nata "mobilizirajo pomoč" po potresu. "Polna solidarnost z našo zaveznico Turčijo po tem grozljivem potresu," je dodal.

Iz sveta sicer v Turčijo in Sirijo prihajajo številni izrazi sožalja in obljube pomoči. Hitro pomoč prizadetim sta med drugim že napovedala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in španski premier Pedro Sanchez.

Kljub sporom in napetim meddržavnim odnosom je Ankari pomoč oziroma napotitev svojih reševalnih ekip na prizadeto območje zagotovila tudi grška vlada. "Grčija bo nemudoma pomagala," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdil grški premier Kiriakos Micotakis.

 

1/4
Profimedia

Dpa ob tem piše, da so grški reševalci zelo izkušeni, saj so potresi v Grčiji pogosti, podobno kot v Turčiji. Obenem spominja, da je Grčija Turčiji med drugim izdatno pomagala po katastrofalnem potresu leta 1999, tej t. i. potresni diplomaciji pa je sledilo obdobje otoplitve odnosov med državama.

Vlada v Rimu je sporočila, da je svojo pomoč ponudila italijanska civilna zaščita ter da premierka Giorgia Meloni spremlja dogajanje in izraža sožalje vsem prizadetim. V Italiji so po potresu ponoči sicer izdali opozorilo zaradi nevarnosti cunamija in ljudi pozvali, naj se umaknejo z obale, ponekod so celo preventivno ustavili železniške povezave, a so alarm davi nato preklicali.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prav tako zagotovil vso potrebno pomoč, rusko ministrstvo za izredne razmere pa je pripravljeno na pomoč poslati dve letali, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Izrael je obljubil predvsem humanitarno pomoč, med drugim pri nujni obnovi hiš, in na območje pošilja svojo delegacijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kmodri 23:23 07.februar 2023.

    Ko se oglasim nacist Putler je vse jasno!

  • Kmodri 22:04 06.februar 2023.

    To je Alahova kazen za Erdogana, ki podpira genocidno vojno Carja blaznega nad Ukrajino!

  • janči 19:18 06.februar 2023.

    Zakaj se pa Putin ne bi smel oglasiti? A ni lepo, če človek pokaže vsaj malo sočutja do sočloveka v nesreči?