Tudi Švedska priznala neodvisno Palestino

Foto: EPA
Foto: EPA
Švedska je danes kot prva članica Unije priznala Palestino kot neodvisno državo. Kot neodvisno državo jo sicer že priznava okoli 70 odstotkov držav na svetu, med njimi ni Slovenije.
Oglej si celoten članek

Da bo Švedska državo uradno priznala, je novi švedski primer Stefan Löfven naznanil pred približno dvema mesecem, kar je že takrat vzbudilo nemalo polemik. Ob današnjem uradnem priznanju pa je zunanja ministrica Margot Wallström dvome o prehitrem priznanju države razbila, s tem ko je izpostavila, da bi Palestino morali priznati še prej. Za švedske medije pa je povedala, da upa, da jim bodo ostale države sledile.

Palestinci so potezo pozdravili, izraelski zunanji minister Avidgor Lieberman pa je korak označil kot "klavrno odločitev". Izrael namreč vztrajno zatrjuje, da lahko Palestinci do države pridejo le s pogajanji in ne preko diplomacije. Izrael je tako že odpoklical svojega veleposlanika na Švedskem. 

Palestino je v preteklosti že priznalo sedem držav iz Unije, in sicer Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska in Romunija. Priznava jo tudi Islandija, ki pa ni članice Evropske unije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.