Svet
16 ogledov

Tudi Švedska priznala neodvisno Palestino

palestina EPA
Švedska je danes kot prva članica Unije priznala Palestino kot neodvisno državo. Kot neodvisno državo jo sicer že priznava okoli 70 odstotkov držav na svetu, med njimi ni Slovenije.

Da bo Švedska državo uradno priznala, je novi švedski primer Stefan Löfven naznanil pred približno dvema mesecem, kar je že takrat vzbudilo nemalo polemik. Ob današnjem uradnem priznanju pa je zunanja ministrica Margot Wallström dvome o prehitrem priznanju države razbila, s tem ko je izpostavila, da bi Palestino morali priznati še prej. Za švedske medije pa je povedala, da upa, da jim bodo ostale države sledile.

Palestinci so potezo pozdravili, izraelski zunanji minister Avidgor Lieberman pa je korak označil kot "klavrno odločitev". Izrael namreč vztrajno zatrjuje, da lahko Palestinci do države pridejo le s pogajanji in ne preko diplomacije. Izrael je tako že odpoklical svojega veleposlanika na Švedskem. 

Palestino je v preteklosti že priznalo sedem držav iz Unije, in sicer Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska in Romunija. Priznava jo tudi Islandija, ki pa ni članice Evropske unije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.