Turška vlada odstavila več tožilcev

Foto: EPA
Foto: EPA
Turške oblasti so odstavile več vidnejših tožilcev.
Oglej si celoten članek

Gre za zadnjo sporno potezo v času, ko državo pretresa korupcijski škandal, v katerega so vpleteni nekateri tesni sodelavci premiera Recepa Tayyipa Erdogana.

Turški vrhovni svet sodnikov in tožilcev, ki ga vodi turški pravosodni minister, je sporočil, da je bilo 20 tožilcev premeščenih. Med njimi je tudi glavni carigrajski tožilec Turhan Colakkadi.

Prav tako je svet sporočil, da je odobril preiskavo proti več vodilnim tožilcem, ki so vodili postopek v korupcijskem škandalu in so jih že odstavili s položajev.

Turška vlada se je ob odmevni korupcijski aferi zatekla k masovnemu odpuščanju policistov in tožilcev. Erdogan trdi, da za preiskavo tri mesece pred občinskimi volitvami 30. marca stoji zarota iz tujine, katere cilj je strmoglaviti njegovo vlado.

Preiskava naj bi bila sicer povezana z napetostmi med Erdoganovo vlado in privrženci vplivnega muslimanskega učenjaka Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gülenovi podporniki zasedajo vodilne položaje v različnih državnih službah, tudi v policiji in pravosodju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.