Svet
47 ogledov

Turška vlada odstavila več tožilcev

Erdogan Turčija IOC MOK olimpijski komite kongres Buenos Aires EPA
Turške oblasti so odstavile več vidnejših tožilcev.

Gre za zadnjo sporno potezo v času, ko državo pretresa korupcijski škandal, v katerega so vpleteni nekateri tesni sodelavci premiera Recepa Tayyipa Erdogana.

Turški vrhovni svet sodnikov in tožilcev, ki ga vodi turški pravosodni minister, je sporočil, da je bilo 20 tožilcev premeščenih. Med njimi je tudi glavni carigrajski tožilec Turhan Colakkadi.

Prav tako je svet sporočil, da je odobril preiskavo proti več vodilnim tožilcem, ki so vodili postopek v korupcijskem škandalu in so jih že odstavili s položajev.

Turška vlada se je ob odmevni korupcijski aferi zatekla k masovnemu odpuščanju policistov in tožilcev. Erdogan trdi, da za preiskavo tri mesece pred občinskimi volitvami 30. marca stoji zarota iz tujine, katere cilj je strmoglaviti njegovo vlado.

Preiskava naj bi bila sicer povezana z napetostmi med Erdoganovo vlado in privrženci vplivnega muslimanskega učenjaka Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gülenovi podporniki zasedajo vodilne položaje v različnih državnih službah, tudi v policiji in pravosodju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.