Ubili borca za apartheid

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Vodjo belske skrajne desničarske stranke v JAR, ki si je prizadeval za obstanek apartheida, našli mrtvega.
Oglej si celoten članek

Eugene Terreblanche, ki si je dolga leta prizadeval za obstanek apartheida v Južnoafriški republiki, je bil ubit na svoji farmi v Ventersdorpu, je sporočila tamkajšnja policija. Za umor sumijo dva njegova mlada delavca, 21- in 15-letnika, ki jima je dolgoval plače. Policija je oba že aretirala.

Na dogodek se je že odzval južnoafriški predsednik Jacob Zuma, ki je umor obsodil in ljudi pozval k miru, sožitju in strpnosti med rasama.

Za državo belcev
69-letni Terreblanche je bil vodja Afriškega gibanja odpora, skupine, ki se je konec 80. in na začetku 90. let prejšnjega stoletja borila za obstoj apartheida in takratni belski vladi zagrozila z oboroženimi spopadi, če bi ga ukinila.

Stranka, ki je odkrito zagovarjala rasizem, je prenehala aktivno delovati leta 1997. Terreblanche jo je spet aktiviral pred dvema letoma in med drugim napovedal tudi, da bo na mednarodnem sodišču zahteval pravico, da južnoafriški belci ustanovijo svojo državo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.