Svet
21 ogledov

Ubili borca za apartheid

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Vodjo belske skrajne desničarske stranke v JAR, ki si je prizadeval za obstanek apartheida, našli mrtvega.

Eugene Terreblanche, ki si je dolga leta prizadeval za obstanek apartheida v Južnoafriški republiki, je bil ubit na svoji farmi v Ventersdorpu, je sporočila tamkajšnja policija. Za umor sumijo dva njegova mlada delavca, 21- in 15-letnika, ki jima je dolgoval plače. Policija je oba že aretirala.

Na dogodek se je že odzval južnoafriški predsednik Jacob Zuma, ki je umor obsodil in ljudi pozval k miru, sožitju in strpnosti med rasama.

Za državo belcev
69-letni Terreblanche je bil vodja Afriškega gibanja odpora, skupine, ki se je konec 80. in na začetku 90. let prejšnjega stoletja borila za obstoj apartheida in takratni belski vladi zagrozila z oboroženimi spopadi, če bi ga ukinila.

Stranka, ki je odkrito zagovarjala rasizem, je prenehala aktivno delovati leta 1997. Terreblanche jo je spet aktiviral pred dvema letoma in med drugim napovedal tudi, da bo na mednarodnem sodišču zahteval pravico, da južnoafriški belci ustanovijo svojo državo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.