Ugotovljene hude napake Izraelcev

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Izraelske oborožene sile so zagrešile resne napake v pripravah ter v samem napadu na konvoj šestih ladij, ki so prevažale humanitarno pomoč za območje Gaze.
Oglej si celoten članek

To so ugotovitve izraelske vojaške preiskovalne komisije, ki v poročilu na 150 straneh ugotavlja, da so bile napake storjene na vseh ravneh poveljevanja − od najvišjih častnikov do samih komandosov.

Izraelski napad: ubili so devet Turkov, več deset ljudi pa ranili. Napad je v svetu sprožil ostre kritike ter poslabšal odnose med nekdanjima zaveznicama, Izraelom in Turčijo.

Niso upoštevali možnosti upora
Po ugotovitvah preiskovalcev izraelska mornarica ni v zadostni meri upoštevala možnosti, da bi lahko njene enote naletele na nasilen odpor. Poleg tega se ni v zadostni meri uskladila z obveščevalnimi agencijami, nekateri podatki, ki so jih uporabili, pa so se izkazali za napačne.

Ob preiskavi izraelske vojske se z okoliščinami napada ukvarja tudi preiskovalna komisija, ki jo vodi upokojeni sodnik Jakov Tirkel. Ukvarja se predvsem z vprašanjem legalnosti napada in izraelske štiriletne blokade območja Gaze. Slednjo je Izrael po plazu kritik iz tujine, ki jih je sprožil napad na konvoj ladij, pred dnevi sklenil nekoliko omiliti.

Foto: Žurnal24

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.