Svet
6 ogledov

Ugotovljene hude napake Izraelcev

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Izraelske oborožene sile so zagrešile resne napake v pripravah ter v samem napadu na konvoj šestih ladij, ki so prevažale humanitarno pomoč za območje Gaze.

To so ugotovitve izraelske vojaške preiskovalne komisije, ki v poročilu na 150 straneh ugotavlja, da so bile napake storjene na vseh ravneh poveljevanja − od najvišjih častnikov do samih komandosov.

Izraelski napad: ubili so devet Turkov, več deset ljudi pa ranili. Napad je v svetu sprožil ostre kritike ter poslabšal odnose med nekdanjima zaveznicama, Izraelom in Turčijo.

Niso upoštevali možnosti upora
Po ugotovitvah preiskovalcev izraelska mornarica ni v zadostni meri upoštevala možnosti, da bi lahko njene enote naletele na nasilen odpor. Poleg tega se ni v zadostni meri uskladila z obveščevalnimi agencijami, nekateri podatki, ki so jih uporabili, pa so se izkazali za napačne.

Ob preiskavi izraelske vojske se z okoliščinami napada ukvarja tudi preiskovalna komisija, ki jo vodi upokojeni sodnik Jakov Tirkel. Ukvarja se predvsem z vprašanjem legalnosti napada in izraelske štiriletne blokade območja Gaze. Slednjo je Izrael po plazu kritik iz tujine, ki jih je sprožil napad na konvoj ladij, pred dnevi sklenil nekoliko omiliti.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.