Ukrajina: pogajanja ali pa uporaba sile

Foto: EPA Ukrajina okupacija Harkov Foto: EPA Ukrajina okupacija Harkov Foto: EPA Ukrajina okupacija Harkov
Ukrajinski notranji minister meni, da bodo rešitev za razmere na vzhodu države našli v 48 urah. Možnosti sta dve, pogajanja ali pa uporaba sile.
Oglej si celoten članek

Razmere na vzhodu Ukrajine so napete, potem ko so v mestih Doneck in Harkov razglasili neodvisno republiko in napovedali priključitev Rusiji. Razmere so bile napete tudi v Luhansku, kjer so proruski separatisti zasedli zgradbo in pri tem zadrževali okoli 60 talcev. Zjutraj je 51 neoboroženih ljudi stavbo zapustilo.

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je napovedal, da bo v naslednjih 48 urah prišlo do ureditve razmer na vzhodu države. Poudaril je, da se kriza lahko reši na dva načina, s pogajanji ali pa z uporabo sile. "Za tiste, ki si želijo dialoga, predlagamo pogovor in politično rešitev. Manjšini, ki želi konflikt, bomo odgovorili s silo," je dejal.

"Ni razloga za skrb"

Medtem Rusija miri Zahod in Kijev, češ da nimata razloga za skrb. Skrb je vzbujalo predvsem število vojakov, ki so jih ruske sile namestile ob mejo z Ukrajino, zaradi česar se je pojavil strah pred invazijo ruske vojske. "Rusija je že večkrat dejala, da ne izvaja nobenih nenavadnih in nenačrtovanih dejavnosti na svojem ozemlju ob meji z Ukrajino, ki bi bila vojaško pomembna," so zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu. 

Zahod, kot kaže, ruskim besedam ne verjame. Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila obžalovanje nad dejstvom, da ruska dejanja ne pripomorejo k umirjanju napetosti v Ukrajini. Merklova je zato napovedala nadaljevanje aktivnosti, ki so jih že začeli. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:14 9. April 2014.

    Vojaška industrija hoče vojno in banke tudi. Države se morajo zapufat za orožje.<br />Biznis je biznis...ane?

  • 11:10 9. April 2014.

    S teroristi ni pogajanj... torej... se ve kaj ostane.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.