Svet
23 ogledov

Ukrajina: pogajanja ali pa uporaba sile

Ukrajina okupacija Harkov
1/3
EPA
Ukrajinski notranji minister meni, da bodo rešitev za razmere na vzhodu države našli v 48 urah. Možnosti sta dve, pogajanja ali pa uporaba sile.

Razmere na vzhodu Ukrajine so napete, potem ko so v mestih Doneck in Harkov razglasili neodvisno republiko in napovedali priključitev Rusiji. Razmere so bile napete tudi v Luhansku, kjer so proruski separatisti zasedli zgradbo in pri tem zadrževali okoli 60 talcev. Zjutraj je 51 neoboroženih ljudi stavbo zapustilo.

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je napovedal, da bo v naslednjih 48 urah prišlo do ureditve razmer na vzhodu države. Poudaril je, da se kriza lahko reši na dva načina, s pogajanji ali pa z uporabo sile. "Za tiste, ki si želijo dialoga, predlagamo pogovor in politično rešitev. Manjšini, ki želi konflikt, bomo odgovorili s silo," je dejal.

"Ni razloga za skrb"

Medtem Rusija miri Zahod in Kijev, češ da nimata razloga za skrb. Skrb je vzbujalo predvsem število vojakov, ki so jih ruske sile namestile ob mejo z Ukrajino, zaradi česar se je pojavil strah pred invazijo ruske vojske. "Rusija je že večkrat dejala, da ne izvaja nobenih nenavadnih in nenačrtovanih dejavnosti na svojem ozemlju ob meji z Ukrajino, ki bi bila vojaško pomembna," so zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu. 

Zahod, kot kaže, ruskim besedam ne verjame. Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila obžalovanje nad dejstvom, da ruska dejanja ne pripomorejo k umirjanju napetosti v Ukrajini. Merklova je zato napovedala nadaljevanje aktivnosti, ki so jih že začeli. 

Komentarjev 2
  • siles 20:14 09.april 2014.

    Vojaška industrija hoče vojno in banke tudi. Države se morajo zapufat za orožje.Biznis je biznis...ane?

  • maresem 11:10 09.april 2014.

    S teroristi ni pogajanj... torej... se ve kaj ostane.