Umrl, ko naj bi se sestal s sinom, nekdanjim džihadistom

Foto: EPA
Foto: EPA
Med umrlimi v torkovem napadu na letališču v Istanbulu je tudi ugledni Tunizijec, ki je v Turčijo prišel reševat sina. Ta je končal v zaporu, ker se je boril v vrstah Islamske države.
Oglej si celoten članek

Tunizijske oblasti so objavile, da je ena od žrtev terorističnega napada v Istanbulu tudi Fathi Bayoudh, nekdanji general tunizijske vojske, ugledni profesor in zdravnik. Postal je ena izmed 41-tih žrtev napada, za katerega naj bi bila odgovorna Islamska država, kar sicer uradno še ni potrjeno.

A njegova smrt je kljub temu nedvomno povezana s to organizacijo, saj je v Istanbul potoval ravno zaradi IS. Na strani teroristov v Siriji se je namreč bojeval tudi njegov sin in na koncu končal v turškem zaporu.

Oče Bayoudh je lani izgubil vse stike s sinom, nato pa s strani tunizijske vojske pridobil informacije, da so njegovega sina locirali v enem izmed kampov za urjenje vojščakov IS v Siriji. Oče je s pomočjo tunizijskih varnostno obveščevalnih služb stopil v kontakt z njim in ga uspel prepričati, da pobegne in se preko Istanbula vrne domov.

Sin se je med drugim s tunizijskimi oblastmi dogovoril, da bo doma sodeloval z njimi in jim razkril dragocene informacije glede delovanja IS. Načrti so propadli, potem ko so ga ujeli pri nezkonitem prečkanju sirsko-turške meje.

Tunizija in Turčija sta se vendarle hitro dogovorili glede izročitve Tunizijca, oče pa je v Istanbul pohitel, da bi se tam sestal s svojim sinom. Do njega ni nikoli uspel priti, ubili so ga v terorističnem napadu na letališču, za katerega naj bi bila odgovorna ravno organizacija, za katero se je boril njegov sin. Napad je njegova soproga, mama nekdanjega džihadista, preživela.

Kot je znano, v napadu je bilo 41 smrtnih žrtev, poleg turških državljanov še pet državljanov Savdske Arabije, dva Iračana ter po en državljan Tunizije, Uzbekistana, Kitajske, Irana, Ukrajine in Jordanije.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.