Svet
43 ogledov

Umrl, ko naj bi se sestal s sinom, nekdanjim džihadistom

Napad na letališče v Carigradu EPA
Med umrlimi v torkovem napadu na letališču v Istanbulu je tudi ugledni Tunizijec, ki je v Turčijo prišel reševat sina. Ta je končal v zaporu, ker se je boril v vrstah Islamske države.

Tunizijske oblasti so objavile, da je ena od žrtev terorističnega napada v Istanbulu tudi Fathi Bayoudh, nekdanji general tunizijske vojske, ugledni profesor in zdravnik. Postal je ena izmed 41-tih žrtev napada, za katerega naj bi bila odgovorna Islamska država, kar sicer uradno še ni potrjeno.

A njegova smrt je kljub temu nedvomno povezana s to organizacijo, saj je v Istanbul potoval ravno zaradi IS. Na strani teroristov v Siriji se je namreč bojeval tudi njegov sin in na koncu končal v turškem zaporu.

Oče Bayoudh je lani izgubil vse stike s sinom, nato pa s strani tunizijske vojske pridobil informacije, da so njegovega sina locirali v enem izmed kampov za urjenje vojščakov IS v Siriji. Oče je s pomočjo tunizijskih varnostno obveščevalnih služb stopil v kontakt z njim in ga uspel prepričati, da pobegne in se preko Istanbula vrne domov.

Sin se je med drugim s tunizijskimi oblastmi dogovoril, da bo doma sodeloval z njimi in jim razkril dragocene informacije glede delovanja IS. Načrti so propadli, potem ko so ga ujeli pri nezkonitem prečkanju sirsko-turške meje.

Tunizija in Turčija sta se vendarle hitro dogovorili glede izročitve Tunizijca, oče pa je v Istanbul pohitel, da bi se tam sestal s svojim sinom. Do njega ni nikoli uspel priti, ubili so ga v terorističnem napadu na letališču, za katerega naj bi bila odgovorna ravno organizacija, za katero se je boril njegov sin. Napad je njegova soproga, mama nekdanjega džihadista, preživela.

Kot je znano, v napadu je bilo 41 smrtnih žrtev, poleg turških državljanov še pet državljanov Savdske Arabije, dva Iračana ter po en državljan Tunizije, Uzbekistana, Kitajske, Irana, Ukrajine in Jordanije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.