Umrl legendarni pevec in igralec

Foto: Profimedia Harry Belafonte.
Foto: Profimedia Harry Belafonte.
V 97. letu starosti je umrl Harry Belafonte.
Oglej si celoten članek

V torek je na svojem domu v Upper West Side na Manhattnu ta svet zapustil Harry Belafonte. Njegov tiskovni predstavnik Ken Sunshine je dejal, da je umrl zaradi kongestivne srčne odpovedi, poroča New York Times.

V 50. letih minulega stoletja, ko je bila segregacija v ZDA še zelo razširjena, je bil njegov vzpon na višjo raven šovbiznisa zgodovinski, a je bil njegov glavni fokus namenjen državljanskim pravicam, je v novici ob njegovi smrti zapisal omenjeni ameriški dnevnik.

Belafonte je zaslovel kot pevec pesmi glasbenega sloga kalipso, med drugim s hitom Banana Boat Song. Zaigral je v več kot 40 filmih. 

PREBERITE ŠE: Pri vsega 46 letih umrl kitarist priljubljene rock skupine

Bil je tudi politično angažiran. Skupaj z Martinom Luthrom Kingom mlajšim se je boril za državljanske pravice temnopoltih v ZDA, z Nelsonom Mandelo proti apartheidu v Južni Afriki in kot Unicefov ambasador za otroke na Haitiju in v Sudanu.

Prvi temnopolti Hamlet

Prejel je številne nagrade, med drugim častnega oskarja za humanitarno delo in človekoljubje. V njegovem rodnem New Yorku so ob njegovem 90. rojstnem dnevu po njemu poimenovali knjižnico v četrti Harlem, kjer se je Belafonte kot sin ladijskega kuharja z otoka Martinique in pomočnice z Jamajke rodil leta 1927. Večji del svoje mladosti je sicer preživel na Jamajki, domovini svoje matere.

Nekoč je v pogovoru po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da si želi, da bi postal "prvi temnopolti Hamlet". Namesto tega je v Hollywoodu posnel filme, kot sta Bright Road (1953) in Carmen Jones (1954). K igri je dodal še glasbo in se v zgodovino zapisal kot kralj glasbenega sloga kalipso.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.