Svet
31733 ogledov

Umrl legendarni pevec in igralec

Harry Belafonte Profimedia Harry Belafonte.
V 97. letu starosti je umrl Harry Belafonte.

V torek je na svojem domu v Upper West Side na Manhattnu ta svet zapustil Harry Belafonte. Njegov tiskovni predstavnik Ken Sunshine je dejal, da je umrl zaradi kongestivne srčne odpovedi, poroča New York Times.

V 50. letih minulega stoletja, ko je bila segregacija v ZDA še zelo razširjena, je bil njegov vzpon na višjo raven šovbiznisa zgodovinski, a je bil njegov glavni fokus namenjen državljanskim pravicam, je v novici ob njegovi smrti zapisal omenjeni ameriški dnevnik.

Belafonte je zaslovel kot pevec pesmi glasbenega sloga kalipso, med drugim s hitom Banana Boat Song. Zaigral je v več kot 40 filmih. 

PREBERITE ŠE: Pri vsega 46 letih umrl kitarist priljubljene rock skupine

Bil je tudi politično angažiran. Skupaj z Martinom Luthrom Kingom mlajšim se je boril za državljanske pravice temnopoltih v ZDA, z Nelsonom Mandelo proti apartheidu v Južni Afriki in kot Unicefov ambasador za otroke na Haitiju in v Sudanu.

Prvi temnopolti Hamlet

Prejel je številne nagrade, med drugim častnega oskarja za humanitarno delo in človekoljubje. V njegovem rodnem New Yorku so ob njegovem 90. rojstnem dnevu po njemu poimenovali knjižnico v četrti Harlem, kjer se je Belafonte kot sin ladijskega kuharja z otoka Martinique in pomočnice z Jamajke rodil leta 1927. Večji del svoje mladosti je sicer preživel na Jamajki, domovini svoje matere.

Nekoč je v pogovoru po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da si želi, da bi postal "prvi temnopolti Hamlet". Namesto tega je v Hollywoodu posnel filme, kot sta Bright Road (1953) in Carmen Jones (1954). K igri je dodal še glasbo in se v zgodovino zapisal kot kralj glasbenega sloga kalipso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice