Svet
2524 ogledov

Ujeli medvedko, ki je ubila tekača

Medved
Na Trentinskem so ujeli medvedko, ki je ta mesec v gozdu ubila 26-letnega tekača. Kot so davi sporočile pristojne oblasti te italijanske zvezne dežele, so medvedko Jj4 ponoči ujeli gozdarji in jo namestili v ogrado z elektriko v centru za oskrbo živali Casteller v Trentinu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik dežele Trentinsko-Zgornje Poadižje Maurizio Fugatti bo danes v zvezi z medvedko imel novinarsko konferenco.

Medvedka Jj4 je v začetku meseca v tej italijanski deželi pokončala 26-letnega tekača. Gre za žival, ki je junija lani na območju gore Monte Peller že napadla očeta in sina. 17-letna medvedka je sicer potomka dveh slovenskih medvedov, ki so ju na Trentinsko pripeljali iz Slovenije leta 2000 in 2001 v okviru projekta EU Life Ursus.

Deželne oblasti so odobrile odstrel medvedke, a je deželno upravno sodišče v Trentu prejšnji teden ugodilo pritožbi združenj za zaščito živali ter uveljavitev odloka o odstrelu začasno ustavilo do 11. maja. Nato bo potekalo zaslišanje pred sodiščem, ki bo odločilo o usodi medvedke.

Sodišče je prejšnji teden odredilo, da morajo medvedko, če jo bodo ujeli, zapreti, dokler pristojna okoljska agencija Ispra ne bo pridobila uradnega mnenja o potrebi po njenem odstrelu ali možnosti morebitne premestitve v druge dele Italije. Mnenje mora izdati v petih dneh po tem, ko jo ujamejo, odstrel pa bodo lahko izvedli samo, če bo dokazano, da je nevarna.

To je že drugič, da je sodišče zavrnilo odstrel medvedke. Razveljavilo je namreč že ustrezen odlok, ki so ga lokalne oblasti sprejele, potem ko je na gori Peller leta 2020 napadla očeta in sina.

Komentarjev 5
 • Blu 15:56 18.april 2023.

  Človek še kar tišči na tuj teritorij,kriv bo pa tisti,ki se ne more zagovarjati.Domišljavi človek,poln samega sebe si bo pač moral priznat,,da nasilje rodi nasilje . Vsaj otroke učite empatije in sobivanja z drugimi bitji .

 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 12:23 18.april 2023.

  Naj jo vrnejo Sloveniji, jo bomo zaposlili na južni meji...

 • Naklonsky 11:17 18.april 2023.

  Je uboga brezdomka, čaka na posvojitev. Potem bo vse lažje. Le kdo bi jo lahko posvojil?