Umrl slavni znanstvenik

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Peter Higgs, britanski znanstvenik, oče teorije o Higgsovem bozonu, je umrl v 95. letu starosti.
Oglej si celoten članek

Univerza v Edinburghu je sporočila, da je v ponedeljek v Edinburghu umrl britanski fizik Peter Higgs. Star je bil 94 let. 

Peter Higgs je najbolj znan po svoji teoriji o Higgsovem bozonu ali "božjem delcu". Teorijo je prvič predstavil leta 1964. Napovedal je obstoj delca, ki je odgovoren za dodeljevanje mase drugim delcem v vesolju. Njegova teorija je bila ključna za razumevanje temeljnih zakonitosti narave.

Foto: Profimedia Higgsov bozon

Njegovo teorijo so kasneje s poskusi potrdili v velikih pospeševalnikih delcev, kot je pospeševalnik v švicarskem CERN-u. 

Higgs je leta 2013 za dosežke na področju fizike prejel Nobelovo nagrado skupaj z belgijskim fizikom Francoisom Englertom.

Univerza v Edinburghu je Higgsa označila za "resnično nadarjenega znanstvenika, katerega vizija in domišljija sta obogatili naše znanje o svetu, ki nas obdaja". 

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:38 9. April 2024.

    Sedaj se bo Grims oddahnil, ker mu Higgs ne bo več težil..

  • 19:55 9. April 2024.

    Res lepa starost, pa še znanstvenik fizik! Politikom pa želim srečnih pol stoletja in baj-baj!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.