Umrl zaradi novega virusa

Foto: EPA
Foto: EPA
V britanskem Birminghamu je v nedeljo umrla oseba, ki so jo zdravili zaradi okužbe z virusom, podobnem potencialno smrtonosnemu virusu sarsa, so danes sporočili iz bolnišnice. Žrtev je ena od treh obolelih članov iste družine.
Oglej si celoten članek

Za to vrsto virusa je po vsem svetu umrlo šest ljudi, v birminghamski bolnišnici pa so pojasnili, da je žrtev že pred okužbo z virusom trpela zaradi težav z imunskim sistemom.

Pred dnevi so na Otoku pri kar treh članih družine potrdili okužbo z novim virusom, podobnim potencialno smrtonosnemu virusu sarsa.

Eden izmed okuženih je pred nedavnim potoval na Bližnji vzhod in v Pakistan, medtem ko preostala dva v zadnjem času nista potovala. Dejstvo, da so z istim virusom okuženi trije sorodniki, potrjuje domneve, da se virus prenaša med ljudmi.

Preostala dva člana družine po navedbah zdravnikov dobro okrevata. Sicer pa bolnišnica sodeluje z britansko agencijo za varovanje zdravja pri iskanju morebitnih preostalih sorodnikov in ljudi, ki so bili z družino v stiku in bi lahko bili okuženi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je države v soboto pozvala, naj bodo zelo pozorne na morebitno širjenje virusa.

Doslej je bilo po vsem svetu potrjenih 12 okužb. Pred britansko žrtvijo je virus zahteval tri življenja v Savdski Arabiji in dve v Jordaniji.

Sindrom akutnega oteženega dihanja (sars) spada v družino koronavirusov. Pojavil se je leta 2002 in terjal okoli 800 mrtvih, večinoma v Aziji. Sars se je na ljudi prenesel s cibetovk, nato pa je mutiral v obliko, ki se je prenašala s človeka na človeka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.