Svet
18 ogledov

Umrl zaradi novega virusa

Koronavirusi EPA
V britanskem Birminghamu je v nedeljo umrla oseba, ki so jo zdravili zaradi okužbe z virusom, podobnem potencialno smrtonosnemu virusu sarsa, so danes sporočili iz bolnišnice. Žrtev je ena od treh obolelih članov iste družine.

Za to vrsto virusa je po vsem svetu umrlo šest ljudi, v birminghamski bolnišnici pa so pojasnili, da je žrtev že pred okužbo z virusom trpela zaradi težav z imunskim sistemom.

Pred dnevi so na Otoku pri kar treh članih družine potrdili okužbo z novim virusom, podobnim potencialno smrtonosnemu virusu sarsa.

Eden izmed okuženih je pred nedavnim potoval na Bližnji vzhod in v Pakistan, medtem ko preostala dva v zadnjem času nista potovala. Dejstvo, da so z istim virusom okuženi trije sorodniki, potrjuje domneve, da se virus prenaša med ljudmi.

Preostala dva člana družine po navedbah zdravnikov dobro okrevata. Sicer pa bolnišnica sodeluje z britansko agencijo za varovanje zdravja pri iskanju morebitnih preostalih sorodnikov in ljudi, ki so bili z družino v stiku in bi lahko bili okuženi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je države v soboto pozvala, naj bodo zelo pozorne na morebitno širjenje virusa.

Doslej je bilo po vsem svetu potrjenih 12 okužb. Pred britansko žrtvijo je virus zahteval tri življenja v Savdski Arabiji in dve v Jordaniji.

Sindrom akutnega oteženega dihanja (sars) spada v družino koronavirusov. Pojavil se je leta 2002 in terjal okoli 800 mrtvih, večinoma v Aziji. Sars se je na ljudi prenesel s cibetovk, nato pa je mutiral v obliko, ki se je prenašala s človeka na človeka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.