Umrla zadnja Leninova sorodnica

Foto: Žurnal24 Olga Uljanova. (Foto: AP)
V 90. letu starosti je umrla Olga Uljanova, zadnja sorodnica boljševijskega voditelja Vladimirja Iljiča Lenina.
Oglej si celoten članek

Olga Uljanova, ki se je rodila leta 1922, dve leti pred smrtjo Vladimirja Iljiča Lenina, je bila "njegova zadnja neposredna sorodnica," je dejal guverner regije Uljanov, ki pa vzroka njene smrti ni razkril. Umrla je v ruski prestolnici.

Uljanova je vse od razpada Sovjetske zveze vseskozi nasprotovala pobudam, da bi truplo njenega strica odstranili iz mavzoleja na moskovskem Rdečem trgu in ga pokopali. Dvajset let kasneje se še vedno krešejo mnenja o tem, kaj storiti z "voščenim" Leninovim truplom, saj ankete kažejo, da si kar tretjina Rusov želi odstraniti truplo boljševiškega revolucionarja. A ruska vlada je odločna in tega ne namerava storiti.

Pisateljica in kemičarka Uljanova je študij zaključila na moskovski univerzi, kjer je kasneje tudi predavala. Pestro družinsko zgodovino in življenje svojega strica je opisala v 150 prispevkih in številnih knjigah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.