Svet
21 ogledov

Umrla zadnja Leninova sorodnica

Olga Uljanova. (Foto: AP) Žurnal24 main
V 90. letu starosti je umrla Olga Uljanova, zadnja sorodnica boljševijskega voditelja Vladimirja Iljiča Lenina.

Olga Uljanova, ki se je rodila leta 1922, dve leti pred smrtjo Vladimirja Iljiča Lenina, je bila "njegova zadnja neposredna sorodnica," je dejal guverner regije Uljanov, ki pa vzroka njene smrti ni razkril. Umrla je v ruski prestolnici.

Uljanova je vse od razpada Sovjetske zveze vseskozi nasprotovala pobudam, da bi truplo njenega strica odstranili iz mavzoleja na moskovskem Rdečem trgu in ga pokopali. Dvajset let kasneje se še vedno krešejo mnenja o tem, kaj storiti z "voščenim" Leninovim truplom, saj ankete kažejo, da si kar tretjina Rusov želi odstraniti truplo boljševiškega revolucionarja. A ruska vlada je odločna in tega ne namerava storiti.

Pisateljica in kemičarka Uljanova je študij zaključila na moskovski univerzi, kjer je kasneje tudi predavala. Pestro družinsko zgodovino in življenje svojega strica je opisala v 150 prispevkih in številnih knjigah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.