Uradno: letos velika noč brez ljudi

Foto: EPA
Foto: EPA
Vse bo na daljavo.
Oglej si celoten članek

V središču Katoliške cerkve Vatikanu so se odločili, da bodo vse velikonočne slovesnosti zaradi koronavirusa potekale brez vernikov. Velika noč bo letos 12. aprila.

"Zaradi trenutnih globalnih zdravstvenih izrednih razmer bodo vse liturgične slovesnosti v velikem tednu potekale brez fizične navzočnosti vernikov," so sporočili iz vatikanskega urada, ki skrbi za določanje urnika papeža Frančiška, povzema STA poročanje agencije AFP.

Dodali so, da bodo vse splošne avdience in molitve angelovega čaščenja, ki jih vodi papež, do velike noči dostopne zgolj prek spleta. Angelovo čaščenje je sicer že minulo nedeljo zaradi koronavirusa potekalo brez navzočnosti vernikov na Trgu sv. Petra.

Italija je najhuje prizadeta evropska država v pandemiji novega koronavirusa. Tam je okuženih več kot 21.000 ljudi, umrlo pa jih je okoli 1440. Primere okužb so zabeležili tudi v Vatikanu.

V Sloveniji celo obhajilo le duhovno

Tudi v Sloveniji glede verskih obredov veljajo izredne okoliščine. Škofje ordinariji so do preklica podelili slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. "Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila."

Bogoslužja so odpovedana tudi v cerkvah Evangeličanske cerkve. Prepoved zbiranja je objavila tudi Islamska skupnost v Sloveniji. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.