Svet
1630 ogledov

Uradno: letos velika noč brez ljudi

Verniki v Vatikanu EPA
Vse bo na daljavo.

V središču Katoliške cerkve Vatikanu so se odločili, da bodo vse velikonočne slovesnosti zaradi koronavirusa potekale brez vernikov. Velika noč bo letos 12. aprila.

"Zaradi trenutnih globalnih zdravstvenih izrednih razmer bodo vse liturgične slovesnosti v velikem tednu potekale brez fizične navzočnosti vernikov," so sporočili iz vatikanskega urada, ki skrbi za določanje urnika papeža Frančiška, povzema STA poročanje agencije AFP.

Dodali so, da bodo vse splošne avdience in molitve angelovega čaščenja, ki jih vodi papež, do velike noči dostopne zgolj prek spleta. Angelovo čaščenje je sicer že minulo nedeljo zaradi koronavirusa potekalo brez navzočnosti vernikov na Trgu sv. Petra.

Italija je najhuje prizadeta evropska država v pandemiji novega koronavirusa. Tam je okuženih več kot 21.000 ljudi, umrlo pa jih je okoli 1440. Primere okužb so zabeležili tudi v Vatikanu.

V Sloveniji celo obhajilo le duhovno

Tudi v Sloveniji glede verskih obredov veljajo izredne okoliščine. Škofje ordinariji so do preklica podelili slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. "Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila."

Bogoslužja so odpovedana tudi v cerkvah Evangeličanske cerkve. Prepoved zbiranja je objavila tudi Islamska skupnost v Sloveniji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.