Usmrtitev "heroja" spodbuda za nove napade

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Le nekaj dni pred četrto obletnico napadov na Mumbaj so usmrtili edinega preživelega napadalca.
Oglej si celoten članek

Mohamed Adžmal Kasab je bil edini preživeli strelec napada v Mumbaju pred štirimi leti. 60-urno obleganje se je začelo 26. novembra leta 2008. V napadih na železniško postajo, luksuzni hotel in židovski kulturni center je umrlo 166 oseb. Ubitih je bilo tudi deset strelcev.

"Bil je heroj in navdihnil bo nove bojevnike, ki bodo sledili njegovi poti," pa je ob usmrtitvi dejal vodja pakistanske militantne skupine, ki je obtožena, da je izvedla napad. Tudi pakistanski talibani so že izrazili ogorčenje.

Obešen in pokopan v zaporu

Obesili so ga včeraj v strogi tajnosti v zaporu. Zaradi umora in ostalih zločinov so ga obsodili maja leta 2010. Tudi pokopali so ga znotraj zapora. Vendar je Indija že obljubila, da bo truplo izročila Pakistanu, če bi tako zahtevali.

Foto: Reuters Usmrtitev v Indiji

Kasab je pred smrtjo odvetnika prosil, naj mu pomaga oditi iz zapora. Vrhovno sodišče je njegovo prošnjo za omilitev kazni zavrnilo avgusta.

Napad je zelo slabo vplival na indijsko-pakistanske odnose, vendar so si ti z novimi gospodarskimi povezavami že nekoliko opomogli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.