Svet
9 ogledov

Usmrtitev "heroja" spodbuda za nove napade

Usmrtitev v Indiji Žurnal24 main
Le nekaj dni pred četrto obletnico napadov na Mumbaj so usmrtili edinega preživelega napadalca.

Mohamed Adžmal Kasab je bil edini preživeli strelec napada v Mumbaju pred štirimi leti. 60-urno obleganje se je začelo 26. novembra leta 2008. V napadih na železniško postajo, luksuzni hotel in židovski kulturni center je umrlo 166 oseb. Ubitih je bilo tudi deset strelcev.

"Bil je heroj in navdihnil bo nove bojevnike, ki bodo sledili njegovi poti," pa je ob usmrtitvi dejal vodja pakistanske militantne skupine, ki je obtožena, da je izvedla napad. Tudi pakistanski talibani so že izrazili ogorčenje.

Obešen in pokopan v zaporu

Obesili so ga včeraj v strogi tajnosti v zaporu. Zaradi umora in ostalih zločinov so ga obsodili maja leta 2010. Tudi pokopali so ga znotraj zapora. Vendar je Indija že obljubila, da bo truplo izročila Pakistanu, če bi tako zahtevali.

Usmrtitev v Indiji | Avtor: Reuters Reuters


Kasab je pred smrtjo odvetnika prosil, naj mu pomaga oditi iz zapora. Vrhovno sodišče je njegovo prošnjo za omilitev kazni zavrnilo avgusta.

Napad je zelo slabo vplival na indijsko-pakistanske odnose, vendar so si ti z novimi gospodarskimi povezavami že nekoliko opomogli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.