Uspeh cepiva proti malariji

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Po 30 letih razvoja je cepivo proti malariji pripravljeno za trg.
Oglej si celoten članek

Britanski farmacevt GlaxoSmithKline bo prihodnje leto pri Evropski agenciji za zdravila vložil prošnjo za prodajo prvega cepiva proti malariji.

Cepivo so razvijali 30 let, zadnji rezultati pa so pokazali učinkovite rezultate. Cepivo je bilo 65-odstotno učinkovito pri dojenčkih, ki so jih testirali šest mesecev po cepljenju in 50-odstotno učinkovito pri 17-mesečnih otrocih. Cepivo – imenuje se RTS,S – tako ni stoodstotno in njegov učinek pojenja, vendar gre za velik napredek. 

"Na milijone primerov malarije polni naše bolnišnice. Napredek smo dosegli s posteljnimi mrežami in drugimi ukrepi, vendar potrebujemo več orodij za boj proti tej grozni bolezni," je povedal Halidou Tinto, vodilni pri raziskavi cepiva iz Burkine Faso.

Cepivo so zasnovali predvsem za otroke v Afriki. Malarija sicer vsako leto po svetu ubije okoli 660 tisoč ljudi.

Ne bodo izkoriščali za dobiček

GlaxoSmithKline pa obljublja, da prodaje cepiva ne bo izkoristila za kakšen bajen zaslužek. Če dobijo odobritev agencije, bo cena sestavljena iz stroškov proizvodnje in petodstotne marže, ki pa jo bodo vložili v nove raziskave malarije.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.