Svet
39 ogledov

Uspeh cepiva proti malariji

Parazit Plasmodium falciparum se je razvil iz parazita Plasmodium reichenowi, ob Žurnal24 main
Po 30 letih razvoja je cepivo proti malariji pripravljeno za trg.

Britanski farmacevt GlaxoSmithKline bo prihodnje leto pri Evropski agenciji za zdravila vložil prošnjo za prodajo prvega cepiva proti malariji.

Cepivo so razvijali 30 let, zadnji rezultati pa so pokazali učinkovite rezultate. Cepivo je bilo 65-odstotno učinkovito pri dojenčkih, ki so jih testirali šest mesecev po cepljenju in 50-odstotno učinkovito pri 17-mesečnih otrocih. Cepivo – imenuje se RTS,S – tako ni stoodstotno in njegov učinek pojenja, vendar gre za velik napredek. 

"Na milijone primerov malarije polni naše bolnišnice. Napredek smo dosegli s posteljnimi mrežami in drugimi ukrepi, vendar potrebujemo več orodij za boj proti tej grozni bolezni," je povedal Halidou Tinto, vodilni pri raziskavi cepiva iz Burkine Faso.

Cepivo so zasnovali predvsem za otroke v Afriki. Malarija sicer vsako leto po svetu ubije okoli 660 tisoč ljudi.

Ne bodo izkoriščali za dobiček

GlaxoSmithKline pa obljublja, da prodaje cepiva ne bo izkoristila za kakšen bajen zaslužek. Če dobijo odobritev agencije, bo cena sestavljena iz stroškov proizvodnje in petodstotne marže, ki pa jo bodo vložili v nove raziskave malarije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.