Ustvarili prvo žival z umetnim genskim zapisom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Znanstveniki iz Cambridgea so ustvarili prvo žival z umetnim genskim zapisom. Gre za milimeter dolgega črva, nova tehnika pa bi po mnenju strokovnjakov biologom lahko omogočila popoln nadzor nad vsakim atomom posebej v molekulah vseh živih organizmov.
Oglej si celoten članek

Telo črva iz družine Caenorhabditis elegans, dolgega le en milimeter, sestavlja le tisoč celic, s preoblikovano gensko strukturo pa je strokovnjakom uspelo ustvariti organizem, ki ga v naravi doslej ni bilo, poroča BBC.

Foto: BBC črv, genski zapis, Cambridge V živih organizmih je namreč samo 20 aminokislin, sestavljenih iz različnih kombinacij, ki tvorijo več deset tisoč proteinov, potrebnih za življenje. Znanstvenika Sebastian Greiss in Jason Chin pa sta zdaj ustvarila organizem, ki uporablja 21., v naravi neznano aminokislino.

Razvoj temelji na tehnikah, ki so jih najprej razvijali na Inštitutu Scripps Research v La Jolli v Kaliforniji, kjer je Chin delal pred 10 leti.

Umetni protein vsebuje fluorescenčno barvilo, ki pod ultravijolično svetlobo zasveti rdeče le, če je genetski poskus uspešen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.