Svet
11 ogledov

Ustvarili prvo žival z umetnim genskim zapisom

Laboratorij iStockphoto Žurnal24 main
Znanstveniki iz Cambridgea so ustvarili prvo žival z umetnim genskim zapisom. Gre za milimeter dolgega črva, nova tehnika pa bi po mnenju strokovnjakov biologom lahko omogočila popoln nadzor nad vsakim atomom posebej v molekulah vseh živih organizmov.

Telo črva iz družine Caenorhabditis elegans, dolgega le en milimeter, sestavlja le tisoč celic, s preoblikovano gensko strukturo pa je strokovnjakom uspelo ustvariti organizem, ki ga v naravi doslej ni bilo, poroča BBC.

črv, genski zapis, Cambridge | Avtor: BBC BBC
V živih organizmih je namreč samo 20 aminokislin, sestavljenih iz različnih kombinacij, ki tvorijo več deset tisoč proteinov, potrebnih za življenje. Znanstvenika Sebastian Greiss in Jason Chin pa sta zdaj ustvarila organizem, ki uporablja 21., v naravi neznano aminokislino.

Razvoj temelji na tehnikah, ki so jih najprej razvijali na Inštitutu Scripps Research v La Jolli v Kaliforniji, kjer je Chin delal pred 10 leti.

Umetni protein vsebuje fluorescenčno barvilo, ki pod ultravijolično svetlobo zasveti rdeče le, če je genetski poskus uspešen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.