Svet
138 ogledov

Našli zdravilo za plešavost

Ameriški znanstveniki so povsem po naključju v neki raziskavi o snovi proti stre Žurnal24 main
Znanstveniki so po naključju odkrili peptid CRHR, ki naj bi omogočal ponovno rast las, preprečeval pa naj bi tudi izpadanje las in zgodnjo osivelost.

"Naše odkritje kaže, da krajše zdravljenje s to snovjo spodbuja k rasti dlak pri miših," je navdušeno dejal Million Mulugeta, profesor medicine na univerzi Kalifornija v Los Angelesu.

Milijoni moških po svetu imajo težave z izpadanjem las, kar so doslej s pridom izkoriščali številni šarlatani, ki so prodajali "čudežna" zdravila. Obstajajo tudi bolj znanstvena zdravila, ki pa so kot stranski učinek povzročala pretirano dlakavost. Strokovnjaki so prepričani, da te pomanjkljivosti novo sredstvo proti plešavosti ne bo imelo.

Naključno odkritje
Kalifornijski znanstveniki so povsem nepričakovano prišli do odkritja, ko so na miših preučevali, kako stres prizadene prebavni trakt in njegove funkcije. Nekatere od miši, ki so jih uporabili, so bile tako gensko spremenjene, da so čezmerno proizvajale stresni hormon kortikoliberin. Zlasti starejše so zaradi tega hormona začele izgubljati dlake in po hrbtu so postale povsem plešaste, medtem ko to ni veljalo za tiste, ki so ostale gensko nespremenjene.

Raziskovalci na kalifornijskem Inštitutu San Diego pa so razvili peptid CRHR, ki blokira učinek stresa pri omenjenem hormonu. Dali so ga mišim, ki so plešaste in so imele težave s stresom. Po petih dneh injekcij so raziskovalci preverili, kakšen učinek je imel omenjeni peptid na prebavni trakt in njegove funkcije. Njihove ugotovitve niso omembe vredne.

Tri mesece pozneje so zdravniki spet analizirali učinke peptida. Vendar zdaj niso mogli več razlikovati med mišmi, ki so bile gensko spremenjene, in drugimi, saj je dlaka spet pokrila gensko spremenjene miši.

"Ko smo analizirali identifikacijske številke vsake od miši, smo ugotovili, da je na ta izjemen pojav vplival učinek peptida," je povedal Mulugeta, ki je presenečen tudi zato, ker so mišim injekcije peptida dajali le pet dni, učinek pa je bil očitno dolgoročen.

Deloval bo tudi pri ljudeh
Mulugeta je prepričan, da bo peptid CRHR deloval tudi pri ljudeh. Ne le da bo pri plešastih ljudeh omogočal ponovno rast las, temveč bo prav tako preprečeval izpadanje las in zgodnjo osivelost. Peptid naj bi namreč spodbujal tudi pigmentacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.