Slovenija
75 ogledov

Pljuča bodo lahko popravili

V najboljšem primeru bi lahko iz pljučnih matičnih celic v laboratoriju ustvaril Žurnal24 main
Američani so sporočili, da so prvič v zgodovini odkrili človeške pljučne matične celice, ki so se sposobne same obnavljati. Odkritje bi lahko pripomoglo k uspešnejšemu zdravljenju pljučnih bolezni.

Pojasnimo, da je raziskovalcem v preteklosti že uspelo iz embrionalnih matičnih celic ustvariti pljučne celice, zdaj pa so odkrili "prave" pljučne matične celice, ki so se sposobne same obnavljati. To pomeni, da lahko ustvarijo različne dele pljuč. Ko so človeške pljučne matične celice vbrizgali mišim, so te postale aktivnejše, v dveh tednih pa so se jim okrepili dihalne poti in krvni pretok.

Popravili bodo uničene dele pljuč

Piero Anversa, direktor centra za regenerativno medicino v Birminghamu in soavtor raziskave, je dejal, da odkritje pljučnih matičnih celic lahko pripomore k zdravljenju kroničnih pljučnih bolezni na povsem nov način, saj bi tako lahko regenerirali ali popravili uničene dele pljuč.

Potrebne bodo sicer še nadaljnje raziskave, ki bodo pokazale, kako pomembno je odkritje v resnici in kako učinkovita bo uporaba celic pri zdravljenju. Znanstveniki, ki niso sodelovali pri raziskavi, namreč pravijo, da bodo potrebne dodatne potrditve odkritja.

V najboljšem primeru bi lahko iz pljučnih matičnih celic v laboratoriju ustvarili celo pljuča, ki bi bila nato primerna za presaditev, vendar pa bi bil ta proces izjemno težave, saj so pljuča zelo zapleten organ. Prva naloga znanstvenikov bo odvzeti celice pacientu, jih v laboratoriju razmnožiti, nato pa jih vbrizgati nazaj v pacientova pljuča. Poskus na miših je pokazal, da so celice sposobne "zgraditi" pljučne strukture v poškodovanih pljučih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.