Svet
110 ogledov

Odkrili najgloblje živeče živali

(Foto: Gaetan Borgonie, Univerza Ghent, Belgija) Žurnal24 main
Znanstveniki so 1,5 kilometra pod zemljo odkrili živali, ki lahko preživijo z minimalno količino kisika. Življenje na takšni globini jih je presenetilo.
Novo vrsto črvov so poimenovali Halicephalobus mephisto, po stripu Gospodar podzemlja. Druga, že znana, se imenuje Plectus aquatilis.

Znanstveniki so pred kratkim odkrili "črve iz pekla", zapletena večcelična bitja, ki živijo 1,5 kilometra pod zemljo, poroča Washington Post.
Gre za črve, ki jih najdemo v številnih rudnikih zlata v Južni Afriki. Gaetan Borgonie z ameriške univerze Princeton meni, da je odkritje omenjenih živali z živčnim, prebavnim in razmnoževalnim sistemom kot odkritje "Moby Dicka v jezeru Ontario".

Ali je sploh mogoče preživeti na takšni globini?
Znanstvenike so živali presenetile, saj so bili mnenja, da na takšni globini lahko preživijo le enocelične bakterije. "To je pomembno odkritje. Da lahko sorazmerno zapletena bitja prodrejo tako globoko in tam tudi preživijo, je preprosto neverjetno."

Črve se našli v vodi 1,5 kilometra globoko. Domnevajo, da so tako globoko prišli po razpokah, ki jih je naredila zemlja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.