Utapljanje preprečilo napade?

Mučenje z navideznim utapljanjem: nekdanji predsednik ZDA George Bush verjame, da je to preprečilo nove teroristične napade. Ameriška inteligenca mu pritrjuje, britanska nasprotuje.
Oglej si celoten članek

Ena izmed izjav v knjigi spominov Georgea Busha je, da so tri teroristične osumljence mučili s tehniko navideznega utapljanja (znano tudi kot vodno deskanje) in tako preprečili napade na britansko ozemlje. Tovrstno mučenje sicer poteka tako, da človeka obrnejo z glavo navzdol in ga zalivajo z vodo. Tako dobi občutek, da se utaplja. Nekdanji predsednik, ki sicer v knjigi hvali Baracka Obamo in nekoliko manj navdušenja kaže nad Johnom McCainom, ocenjuje, da so s tem rešili morda celo na tisoče življenj.

Kot pravi Bush, so s pridobljenimi podatki med drugim preprečili napad na londonsko letališče Heathrow. Britanske oblasti pa se s tem ne strinjajo in odgovarjajo, da so Američani na tak način dobili predvsem podatke o delovanju Al Kaide. Obenem trdijo tudi, da pridobljeni podatki niso rezultat takšnega mučenja.

(Foto: Reuters)


V prvem televizijskem intervjuju za US Network NBC je Bush med drugim dejal: "Povedal vam bom to: uporaba te tehnike je rešila življenja. Moja služba je bila zaščititi Ameriko. In sem jo." Poleg tega se je skliceval na odvetnika, ki naj bi mu zatrdil, da v metodi navideznega utapljanja ni nič spornega. "Nisem odvetnik. Ampak moraš zaupati presoji ljudi v tvoji bližini, in jaz sem jim," je še dejal. Če se Britanci z Bushem ne strinjajo, pa je tako imenovana ameriška inteligenca nekdanjega predsednika podprla, poroča Daily Telegraph.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.