Svet
6 ogledov

Utapljanje preprečilo napade?

Mučenje z navideznim utapljanjem: nekdanji predsednik ZDA George Bush verjame, da je to preprečilo nove teroristične napade. Ameriška inteligenca mu pritrjuje, britanska nasprotuje.

Ena izmed izjav v knjigi spominov Georgea Busha je, da so tri teroristične osumljence mučili s tehniko navideznega utapljanja (znano tudi kot vodno deskanje) in tako preprečili napade na britansko ozemlje. Tovrstno mučenje sicer poteka tako, da človeka obrnejo z glavo navzdol in ga zalivajo z vodo. Tako dobi občutek, da se utaplja. Nekdanji predsednik, ki sicer v knjigi hvali Baracka Obamo in nekoliko manj navdušenja kaže nad Johnom McCainom, ocenjuje, da so s tem rešili morda celo na tisoče življenj.

Kot pravi Bush, so s pridobljenimi podatki med drugim preprečili napad na londonsko letališče Heathrow. Britanske oblasti pa se s tem ne strinjajo in odgovarjajo, da so Američani na tak način dobili predvsem podatke o delovanju Al Kaide. Obenem trdijo tudi, da pridobljeni podatki niso rezultat takšnega mučenja.

(Foto: Reuters)


V prvem televizijskem intervjuju za US Network NBC je Bush med drugim dejal: "Povedal vam bom to: uporaba te tehnike je rešila življenja. Moja služba je bila zaščititi Ameriko. In sem jo." Poleg tega se je skliceval na odvetnika, ki naj bi mu zatrdil, da v metodi navideznega utapljanja ni nič spornega. "Nisem odvetnik. Ampak moraš zaupati presoji ljudi v tvoji bližini, in jaz sem jim," je še dejal. Če se Britanci z Bushem ne strinjajo, pa je tako imenovana ameriška inteligenca nekdanjega predsednika podprla, poroča Daily Telegraph.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.