V Angliji imenovali prvo škofinjo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Anglikanska cerkev v Angliji dobila prvo škofinjo.
Oglej si celoten članek

Na položaj škofinje Stockporta so imenovali Libby Lane

"To je izjemen dan zame in zgodovinski dan za Cerkev. Sem počaščena in hvaležna, da sem bila poklicana za služenje kot naslednja škofinja Stockporta, ter vznemirjena, pa tudi nekoliko prestrašena, da mi je zaupana tovrstna služba," je v Stockportu dejala Laneova.

Sinoda anglikanske cerkve je načrte glede možnosti imenovanja žensk za škofinje po letih razgrete razprave in razprtij podprla julija, novembra pa je bila zgodovinska odločitev tudi uradno potrjena.

Cerkev v Angliji, ki velja za "mati Cerkev" anglikanske skupnosti, se je tako pridružila preostalim anglikanskim cerkvam po svetu - na primer v Avstraliji, Kanadi, Indiji, Južni Afriki in ZDA -, ki že imajo škofinje.

Tretjina je žensk

Tudi Cerkve na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem dovoljujejo imenovanje žensk za škofinje, a ni doslej tega položaja zasedla še nobena.

V Angliji ženske za duhovnice posvečujejo od leta 1994. Danes predstavljajo že tretjino duhovnikov.

Britanski premier David Cameron je sporočil, da je imenovanje Laneove potrdila tudi kraljica Elizabeta II., ki je uradno na čelu angleške cerkve. Tudi Cameron je v svoji čestitki izpostavil zgodovinskost dogodka kot korak naprej v smeri proti večji enakosti na vodilnih cerkvenih položajih.

Tudi soprog prve angleške škofinje je duhovnik in deluje kot kaplan na letališču v Manchestru. Laneova sicer navija za nogometni klub Manchester United, med njenimi hobiji pa je učenje saksofona.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.