Svet
15 ogledov

V Angliji imenovali prvo škofinjo

Libby Lane Profimedias
Anglikanska cerkev v Angliji dobila prvo škofinjo.

Na položaj škofinje Stockporta so imenovali Libby Lane

"To je izjemen dan zame in zgodovinski dan za Cerkev. Sem počaščena in hvaležna, da sem bila poklicana za služenje kot naslednja škofinja Stockporta, ter vznemirjena, pa tudi nekoliko prestrašena, da mi je zaupana tovrstna služba," je v Stockportu dejala Laneova.

Sinoda anglikanske cerkve je načrte glede možnosti imenovanja žensk za škofinje po letih razgrete razprave in razprtij podprla julija, novembra pa je bila zgodovinska odločitev tudi uradno potrjena.

Cerkev v Angliji, ki velja za "mati Cerkev" anglikanske skupnosti, se je tako pridružila preostalim anglikanskim cerkvam po svetu - na primer v Avstraliji, Kanadi, Indiji, Južni Afriki in ZDA -, ki že imajo škofinje.

Tretjina je žensk

Tudi Cerkve na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem dovoljujejo imenovanje žensk za škofinje, a ni doslej tega položaja zasedla še nobena.

V Angliji ženske za duhovnice posvečujejo od leta 1994. Danes predstavljajo že tretjino duhovnikov.

Britanski premier David Cameron je sporočil, da je imenovanje Laneove potrdila tudi kraljica Elizabeta II., ki je uradno na čelu angleške cerkve. Tudi Cameron je v svoji čestitki izpostavil zgodovinskost dogodka kot korak naprej v smeri proti večji enakosti na vodilnih cerkvenih položajih.

Tudi soprog prve angleške škofinje je duhovnik in deluje kot kaplan na letališču v Manchestru. Laneova sicer navija za nogometni klub Manchester United, med njenimi hobiji pa je učenje saksofona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.