V atentatu ubit protisirski politik

Foto: Žurnal24 V Libanonu je danes zaradi umora Ganema dan žalovanja.
Med eksplozijo je bilo ubitih najmanj devet ljudi, med njimi tudi libanonski poslanec iz vrst Stranke krščanskih falangistov Antoine Ganem.
Oglej si celoten članek

Avtomobil bombo je razneslo v krščanski četrti Bejruta blizu rezidence nekdanjega libanonskega predsednika Amina Gemajela, čigar sin Pierre Gemajel je bil ubit 21. novembra lani. Pierre Gemajel, takratni minister za industrijo, je pripadal isti stranki kot Ganem.

Eksplozija naj bi bila namenjena protisirsko usmerjenim politikom, med katere je spadal tudi Ganem. Zavezniki umrlega so za atentat obtožili Damask, vendar je Sirija vpletenost v napad zanikala. Marwan Hamadeh, minister za telekomunikacije, ki je atentat leta 2004 preživel, je povedal, da so protisirski politiki vsaka dva do tri mesece tarče morilskih napadov. Tako je Ganem od leta 2005, ko je prav tako v eksploziji avtomobila bombe umrl nekdanji libanonski premier Rafik Hariri, osmi ubiti ugledni protisirski politik.

Haririjeva smrt je v državi sprožila ostre protisirske proteste, ki so pripomogli k umiku sirskih sil iz države po skoraj 30 letih. Od takrat pa se vlada prozahodnega premierja Fuada Siniore ubada s težavami in bojem za oblast s prosirsko opozicijo, na čelu katere je gibanje Hezbolah.

Vsega so krive predsedniške volitve

Ganemovi politični zavezniki menijo, da poskušajo njihovi nasprotniki volitve predsednika države, ki bodo v parlamentu potekale prihodnji teden, odločiti z bombami. "Zagotovo je šlo za atentat, s katerim poskušajo zmanjšati število protisirskih poslancev v parlamentu in tako blokirati volitve predsednika," je dejal poslanec protisirske parlamentarne večine Antoine Sahra.

Eksplozija, v kateri je bilo ranjenih več kot 30 ljudi in zaradi katere je zagorelo več vozil, je odjeknila en teden pred zasedanjem parlamenta, načrtovanega za 25. september, na katerem bodo sredi popolne politične krize v državi volili novega libanonskega predsednika. Po besedah poslanca socialistične stranke Walida Jumblatta je uboj Ganema preprečil demokratično izvolitev predsednika. Ganemova stranka je namreč del vladne koalicije, ki pa ima v parlamentu tesno navadno večino. Ganemova smrt  je namreč v 128-sedežnem parlamentu število koalicijskih sedežev zmanjšala na 68, kar je le tri več od večine, potrebne za izvolitev predsednika. Sicer pa so mnogi že pred današnjim napadom dvomili, ali bodo vse politične strani volitve sploh spoštovale.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.