Pogorele hiše, ogenj tudi v Split

Foto: Miranda Cikotic (PIXSELL)
Foto: Miranda Cikotic (PIXSELL)
Dalmacija je bila včeraj ves dan v plamenih, v večernih urah je ogenj prišel tudi v mesto Split. Hrvaški mediji pišejo o apokaliptičnih razmerah na območju krajev Sitno Gornje, Sitno Donje, Srinjine in Žrnovnica.
Oglej si celoten članek

V Srinjinah, Žrnovnici, Podstrani, Stožancu in Splitu gasi okoli 400 gasilcev iz skupaj 21 gasilskih društev, z okoli sto gasilskimi vozili. Poleg gasilcev, sezonskih delavcev, vojakov in meščanov pri gašenju pomagajo tudi pripadniki navijaške skupine Torcida, ki se jim bodo danes pridružili še navijači iz Zagreba, Reke in Osjeka. Zjutraj so nad območje poslali tudi gasilska letala. 

Na območjih prizorišč požarov, samo v Dalmaciji jih je več kot deset, so pogorele številne hiše, gospodarski objekti in avtomobili. Del prebivalcev na ogroženih področjih je ponoči zapustil svoje domove in se namestil v Splitu, kjer so jim tamkajšnji prebivalci ponudili zatočišče. Trenutno je najbolj kritična točka na južni strani Peruna, kraj Tugare in v Strožancu južno od Splita.

Hrvaški Index.hr poroča, da je nebo nad Splitom še vedno sivo in nepregledno, prav tako zrak, po katerem leti pepel, zato se v mestu težko diha. Ker veter ne piha bi s pomočjo gasilskih letal ogenj morda danes lahko spravili pod nadzor. Prebivalcem svetujejo, naj imajo zaprta okna.

Foto: AFIS Požari v Dalmaciji

Popoldne bo v Split prišla tudi hrvaška vladna delegacija, premier Andrej Plenković, obrambni minister Damir Krstičević in notranji minister Davor Božinović. Prihod v Split je napovedala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki bo zaradi razmer na Hrvaškem skrajšala obisk v Salzburgu. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:03 18. Julij 2017.

    Ja razne delegacije kockastih, bodo najbolj pomagale pogasiti požar.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.