Svet
11137 ogledov

Pogorele hiše, ogenj tudi v Split

Požar v Korešnici Miranda Cikotic (PIXSELL)
Dalmacija je bila včeraj ves dan v plamenih, v večernih urah je ogenj prišel tudi v mesto Split. Hrvaški mediji pišejo o apokaliptičnih razmerah na območju krajev Sitno Gornje, Sitno Donje, Srinjine in Žrnovnica.

V Srinjinah, Žrnovnici, Podstrani, Stožancu in Splitu gasi okoli 400 gasilcev iz skupaj 21 gasilskih društev, z okoli sto gasilskimi vozili. Poleg gasilcev, sezonskih delavcev, vojakov in meščanov pri gašenju pomagajo tudi pripadniki navijaške skupine Torcida, ki se jim bodo danes pridružili še navijači iz Zagreba, Reke in Osjeka. Zjutraj so nad območje poslali tudi gasilska letala. 

Na območjih prizorišč požarov, samo v Dalmaciji jih je več kot deset, so pogorele številne hiše, gospodarski objekti in avtomobili. Del prebivalcev na ogroženih področjih je ponoči zapustil svoje domove in se namestil v Splitu, kjer so jim tamkajšnji prebivalci ponudili zatočišče. Trenutno je najbolj kritična točka na južni strani Peruna, kraj Tugare in v Strožancu južno od Splita.

Hrvaški Index.hr poroča, da je nebo nad Splitom še vedno sivo in nepregledno, prav tako zrak, po katerem leti pepel, zato se v mestu težko diha. Ker veter ne piha bi s pomočjo gasilskih letal ogenj morda danes lahko spravili pod nadzor. Prebivalcem svetujejo, naj imajo zaprta okna.

Požari v Dalmaciji | Avtor: AFIS AFIS

Popoldne bo v Split prišla tudi hrvaška vladna delegacija, premier Andrej Plenković, obrambni minister Damir Krstičević in notranji minister Davor Božinović. Prihod v Split je napovedala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki bo zaradi razmer na Hrvaškem skrajšala obisk v Salzburgu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 11:03 18.julij 2017.

    Ja razne delegacije kockastih, bodo najbolj pomagale pogasiti požar.