V EU bodo cigarete po novem ugasnile prej

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V Evropski uniji bodo v četrtek stopili v veljavo novi standardi, ki zahtevajo, da bodo morale biti vse cigarete, ki bodo v prodaji v Evropi, z "zmanjšano gorljivostjo".
Oglej si celoten članek

Gre za cigarete, ki se same ugasnejo, če ostanejo odložene brez nadzora, in za katere je zato manj verjetno, da bi povzročile požar, so danes sporočili iz Bruslja.

Rešiti želijo 500 življenj

Podatki namreč kažejo, da so cigarete, ki ostanejo odložene brez nadzora, eden izmed najpogostejših razlogov za usodne požare v Evropi. Po podatkih držav članic je bilo v obdobju od 2003 do 2008 v EU s cigaretami povzročenih več kot 30 tisoč požarov letno z več kot tisoč smrtnimi žrtvami in več kot štiri tisoč ponesrečenci.

Podoben varnostni ukrep že velja v ZDA, Kanadi in Avstraliji, v EU pa od aprila lani na Finskem. Izkušnje iz Finske, kjer je število žrtev s cigareto povzročenih požarov upadlo za 43 odstotkov, kažejo, da bi lahko v EU vsako leto rešili skoraj 500 življenj.

Skladno z novimi standardi bodo proizvajalci cigaretnega papirja slednjega spremenili tako, da bodo vključili dva pasova debelejšega papirja na dveh točkah vzdolž cigarete. Če bo cigareta ostala odložena brez nadzora, bo goreči tobak dosegel enega od pasov, ki bi se moral sam ugasniti zaradi omejitve dobave kisika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.