Svet
25 ogledov

V EU bodo cigarete po novem ugasnile prej

Za ljudi, ki pokadijo več kot deset cigaret na dan, se podvoji tveganje za prezg Žurnal24 main
V Evropski uniji bodo v četrtek stopili v veljavo novi standardi, ki zahtevajo, da bodo morale biti vse cigarete, ki bodo v prodaji v Evropi, z "zmanjšano gorljivostjo".

Gre za cigarete, ki se same ugasnejo, če ostanejo odložene brez nadzora, in za katere je zato manj verjetno, da bi povzročile požar, so danes sporočili iz Bruslja.

Rešiti želijo 500 življenj

Podatki namreč kažejo, da so cigarete, ki ostanejo odložene brez nadzora, eden izmed najpogostejših razlogov za usodne požare v Evropi. Po podatkih držav članic je bilo v obdobju od 2003 do 2008 v EU s cigaretami povzročenih več kot 30 tisoč požarov letno z več kot tisoč smrtnimi žrtvami in več kot štiri tisoč ponesrečenci.

Podoben varnostni ukrep že velja v ZDA, Kanadi in Avstraliji, v EU pa od aprila lani na Finskem. Izkušnje iz Finske, kjer je število žrtev s cigareto povzročenih požarov upadlo za 43 odstotkov, kažejo, da bi lahko v EU vsako leto rešili skoraj 500 življenj.

Skladno z novimi standardi bodo proizvajalci cigaretnega papirja slednjega spremenili tako, da bodo vključili dva pasova debelejšega papirja na dveh točkah vzdolž cigarete. Če bo cigareta ostala odložena brez nadzora, bo goreči tobak dosegel enega od pasov, ki bi se moral sam ugasniti zaradi omejitve dobave kisika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.