V Franciji aretirali "logistično jedro" Ete

Foto: EPA Eta, aretacija, Francija Foto: EPA Eta, aretacija, Francija Foto: EPA Eta, aretacija, Francija Foto: EPA Eta, aretacija, Francija Foto: EPA Eta, aretacija, Francija Foto: EPA Eta, aretacija, Francija Foto: EPA Eta, aretacija, Francija
V Franciji so aretirali šest domnevnih pripadnikov baskovske separatistične organizacije Eta. Razpad zadnje je neizogiben.
Oglej si celoten članek

Z aretacijo so oblasti razbile "logistično jedro" skupine, zaradi česar je njen dokončen razpad neizogiben, je poudaril španski notranji minister Jorge Fernandez Diaz. "Danes je bilo prijeto logistično jedro Ete," je poudaril minister. Osumljenci naj bi drugim pripadnikom Ete zagotavljali varna zatočišča, ukradena vozila in lažne dokumente. Po navedbah Fernandeza gre za "zelo pomemben korak" v prizadevanjih za popolno razbitje Ete, ki jo EU in ZDA smatrata za teroristično organizacijo.

Francija je šesterico danes aretirala v mestih Blois v osrednji Franciji ter Brive-la-Gaillarde in Montpellier na jugozahodu države. Po navedbah preiskovalcev so delovali v treh skupinah, ki so predstavljale jedro Etinega logističnega sistema.

"Operacija je razbila tri podporne dejavnosti, osnovne in ključne za preživetje Ete in njenih članov: vodenje varnih zatočišč, zagotavljanje ukradenih vozil in proizvodnjo ponarejenega materiala," je poudaril španski notranji minister.

"Operacija, ki še dodaja k ekstremni operativni šibkosti teroristične skupine, Eto postavlja iz oči v oči z neizogibnostjo razpustitve," je še poudaril Fernandez.

Eta je odgovorna za smrt 829 ljudi v štirih desetletjih oboroženega boja za neodvisnost Baskije. Oktobra 2011 je sicer razglasila konec oboroženih akcij, vendar se uradno ni razorožila niti razpustila, čeprav to zahteva španska vlada.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.