Svet
14 ogledov

V Franciji aretirali "logistično jedro" Ete

Eta, aretacija, Francija
1/7
EPA
V Franciji so aretirali šest domnevnih pripadnikov baskovske separatistične organizacije Eta. Razpad zadnje je neizogiben.

Z aretacijo so oblasti razbile "logistično jedro" skupine, zaradi česar je njen dokončen razpad neizogiben, je poudaril španski notranji minister Jorge Fernandez Diaz. "Danes je bilo prijeto logistično jedro Ete," je poudaril minister. Osumljenci naj bi drugim pripadnikom Ete zagotavljali varna zatočišča, ukradena vozila in lažne dokumente. Po navedbah Fernandeza gre za "zelo pomemben korak" v prizadevanjih za popolno razbitje Ete, ki jo EU in ZDA smatrata za teroristično organizacijo.

Francija je šesterico danes aretirala v mestih Blois v osrednji Franciji ter Brive-la-Gaillarde in Montpellier na jugozahodu države. Po navedbah preiskovalcev so delovali v treh skupinah, ki so predstavljale jedro Etinega logističnega sistema.

"Operacija je razbila tri podporne dejavnosti, osnovne in ključne za preživetje Ete in njenih članov: vodenje varnih zatočišč, zagotavljanje ukradenih vozil in proizvodnjo ponarejenega materiala," je poudaril španski notranji minister.

"Operacija, ki še dodaja k ekstremni operativni šibkosti teroristične skupine, Eto postavlja iz oči v oči z neizogibnostjo razpustitve," je še poudaril Fernandez.

Eta je odgovorna za smrt 829 ljudi v štirih desetletjih oboroženega boja za neodvisnost Baskije. Oktobra 2011 je sicer razglasila konec oboroženih akcij, vendar se uradno ni razorožila niti razpustila, čeprav to zahteva španska vlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.