V izgredih ranjen nekdanji minister

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Protestniki so se zbrali v podporo pred tem obsojenim skrajnim nacionalistom.
Oglej si celoten članek

Med protestniki in policisti v Kijevu je v petek zvečer izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ranjenih več ljudi, med njimi nekdanji notranji minister Ukrajine in eden vodilnih opozicijskih politikov Jurij Lucenko

Protesti zaradi obsodbe 

Kot poroča britanski BBC, je nasilje izbruhnilo, potem ko so trije skrajno desni aktivisti pristali v zaporu, ker naj bi pripravljali teroristično zaroto. Leta 2011 naj bi nameravali razstreliti kip nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Lenina, za kar jim je sodnik v petek izrekel po šest let zapora.

Množica protestnikov se je zbrala pred sodiščem v Kijevu, kjer se je pred tem končalo sojenje. Med drugim so blokirali avtobuse, na katerih so se na prizorišče pripeljali policisti, jih obmetavali z barvo in razbijali po njih. Izbruhnilo je nasilje, v katerem je bilo hudo pretepenih več protestnikov, med njimi Lucenko, ki je na fotografijah z okrvavljeno glavo.

Ljudje na ulicah 

Kot sicer pojasnjuje BBC, je skrajna desnica odigrala aktivno vlogo v proevropskem gibanju v Ukrajini. V državi so konec novembra, potem ko ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU, izbruhnili največji protesti po oranžni revoluciji leta 2004.

Manjše število protestnikov še vedno vztraja na ulicah. Utaborili so se na Trgu neodvisnosti v središču prestolnice, od koder jih je policija že večkrat skušala neuspešno odstraniti.

Zadnji večji protivladni protest je sicer potekal konec decembra, potem ko je bila napadena aktivistka in novinarka Tetjana Čornovil. Potem ko je objavila članek o premoženju najvišjih državnih uslužbencev in Janukoviča obtožila korupcije pri financiranju njegove rezidence, so jo neznanci na božični dan brutalno pretepli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.