Svet
3 ogledov

V izgredih ranjen nekdanji minister

Ranjeni nekdanji minister Jurij Lucenko Reuters
Protestniki so se zbrali v podporo pred tem obsojenim skrajnim nacionalistom.

Med protestniki in policisti v Kijevu je v petek zvečer izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ranjenih več ljudi, med njimi nekdanji notranji minister Ukrajine in eden vodilnih opozicijskih politikov Jurij Lucenko

Protesti zaradi obsodbe 

Kot poroča britanski BBC, je nasilje izbruhnilo, potem ko so trije skrajno desni aktivisti pristali v zaporu, ker naj bi pripravljali teroristično zaroto. Leta 2011 naj bi nameravali razstreliti kip nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Lenina, za kar jim je sodnik v petek izrekel po šest let zapora.

Množica protestnikov se je zbrala pred sodiščem v Kijevu, kjer se je pred tem končalo sojenje. Med drugim so blokirali avtobuse, na katerih so se na prizorišče pripeljali policisti, jih obmetavali z barvo in razbijali po njih. Izbruhnilo je nasilje, v katerem je bilo hudo pretepenih več protestnikov, med njimi Lucenko, ki je na fotografijah z okrvavljeno glavo.

Ljudje na ulicah 

Kot sicer pojasnjuje BBC, je skrajna desnica odigrala aktivno vlogo v proevropskem gibanju v Ukrajini. V državi so konec novembra, potem ko ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU, izbruhnili največji protesti po oranžni revoluciji leta 2004.

Manjše število protestnikov še vedno vztraja na ulicah. Utaborili so se na Trgu neodvisnosti v središču prestolnice, od koder jih je policija že večkrat skušala neuspešno odstraniti.

Zadnji večji protivladni protest je sicer potekal konec decembra, potem ko je bila napadena aktivistka in novinarka Tetjana Čornovil. Potem ko je objavila članek o premoženju najvišjih državnih uslužbencev in Janukoviča obtožila korupcije pri financiranju njegove rezidence, so jo neznanci na božični dan brutalno pretepli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.