Svet
8 ogledov

Brutalen napad na novinarko

Pretepena novinarka Tatjana Čornovil Reuters
34-letna Tatjana Čornovil je znana po svojih preiskavah korupcije med visokimi političnimi predstavniki.

Novinarko in aktivistko, ki je večkrat javno spregovorila na protestih, Tatjano Čornovil so neznani napadalci napadli blizu prestolnice Kijev le nekaj ur po tem, ko je v javnost prišel njen članek o premoženju najvičjih vladnih predstavnikov.

Malo po polnoči so jo z vozilom ustavili neznanci, nato pa pristopili k njenemu avtomobilu in razbili radnje okno. Odvlekli so jo iz avtomobila, jo pretepli in pustili v obcestnem jarku. Zlomili so ji nos, dobila pa je tudi pretres možganov in številne modrice. Zaradi poškodb je na intenzivni negi v bolnišnici.

Zaradi napada je že prišli do protestov. Pred ministrstvom za notranje zadeve se je zbralo okoli tisoč ljudi in pozvalo k odstopu ministra Vitalija Zaharčenka.

Predsednik Viktor Janukovič je napad ostro obsodil in pozval policijo, naj čimprej najde storilce.

Kijev sicer že od novembra, ko je Janukovičeva vlada zavrnila podpis dogovora z Evropsko unijo, hromijo množični protesti. Ob koncih tedna se na ulicah zbere tudi po več sto tisoč ljudi. Ukrajina je z Rusijo prejšnji teden podpisala dogovor za 15 milijard dolarjev pomoči in nižje cene plina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.