Svet
54 ogledov

V Kijevu spet množični protesti; prevrnili kip Lenina

protesti Ukrajina Kijev policisti
1/12
Reuters
Že tretjo nedeljo zapored se je v centru Kijeva na proevropskih protestih zbralo na stotisoče ljudi.

V Kijevu je spet pestro. Potem, ko so prejšnji teden protestniki zasedli mestno hišo in skušali vdreti tudi v predsedniško palačo, tudi danes na mirnih protestih več kot pol milijona ljudi zahteva odstop oblasti, ki ni želela podpisati sporazuma z Evropsko unijo (EU), ki bi Ukrajino približal evropski povezavi.

Protestniki so prejšnji teden tudi sami uporabljali solzivec za spopad s policisti v službi notranjega ministrstva, v "prvo bojno vrsto" so pripeljali tudi buldožer. Danes so okrog urada predsednika vlade postavili barikade, predsedniku Viktorju Janukoviču pa so dali 48 ur časa za odstop. Janukovič je že prejšnji teden dejal, da je zavrnil EU zaradi pritiska sosede Rusije in neugodnih gospodarskih posledic, ki bi Ukrajino doletele v primeru neupoštevanja ruskih "želja". 

"Dokler ne bo padel!"

Mnogi v množici na Trgu neodvisnosti (Majdan nezaležnosti) poleg ukrajinskih vihtijo tudi evropske zastave. To je tudi prizorišče preteklih spopadov s policijo. Specialne enote ukrajinske policije (Berkut) so doživele obsodbo širše javnosti zaradi pretepanja protestnikov.

Stranka v ječi zaprte nekdanje premierke Julije Timošenko je pozvala ljudstvo, "naj preganja predsednika, dokler ne bo padel". "Smo na robu rezila, pademo lahko v kruto diktatorstvo ali pa se premaknemo proti našemu domu v Evropski uniji. Ne predajte se, prihodnost Ukrajine je v vaših rokah," se je glasilo sporočilo Timošenkove, ki ga je v javnosti prebrala njena hčerka, poroča BBC.

Merklova za Klička

Nemški Spiegel je poročal, da naj bi Vitalija Klička, predsednika opozicijske stranke Udar, kot predsedniškega protikandidata Janukoviča leta 2015 želela podpreti tudi nemška kanclerka Angela Merkel in Evropska ljudska stranka (EPP). Javnomnenjske raziskave so pokazale, da bi Kličko premagal Janukoviča.

Blizu velikega proevropskega shoda so organizirali tudi shod v podporo sedanji oblasti, a se ga je udeležilo precej manj ljudi. Policija je ločila obe skupini. Po navedbah policije so protestniki v centru prestolnice prevrnili kip nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Iljiča Lenina. Predstavnica policije je za AFP dejala, da so to storili "ljudje v maskah, ki so vihteli zastavo nacionalistične stranke Svoboda."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.