Svet
7 ogledov

O datumu podpisa po praznikih

Putin in Janukovič. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Predsednik ukrajinskega parlamenta Vladimir Ribak je zatrdil, da bo Ukrajina podpisala pridružitveni sporazum z EU, datum podpisa pa bo določen po novoletnih praznikih.

Ustavitev podpisa sporazuma s strani ukrajinske vlade je sicer sprožilo množične protivladne proteste v Ukrajini.

"O datumu podpisa se bomo dogovorili po novoletnih praznikih, sporazum pa bo zagotovo podpisan," je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass povedal Ribak. Dodal je, da se o tem v Bruslju dogovarja delegacija ukrajinske vlade. "Podpis sporazuma je še vedno na agendi in do tega bo zagotovo prišlo," je povedal.

Ribak je prav tako zatrdil, da bo prišlo do tristranskih pogovorov med Ukrajino, EU in Rusijo. "Tristranski pogovori se bodo začeli kmalu, saj Rusija in EU nimata nobenih pomislekov," je povedal predsednik parlamenta.

Barroso opozoril na policijsko nasilje

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta se v telefonskem pogovoru pred dnevi dogovorila, da bo ukrajinska delegacija v Bruslju nadaljevala s pogajanji o pogojih podpisa sporazuma.

Barroso je v pogovoru z Janukovičem glede trenutnega stanja v Ukrajini dejal, da naj se vse strani vzdržijo nasilja in da naj se spoštuje državljanske pravice in svoboščine. Poudaril je potrebo po preiskavi policijskega nasilja nad protestniki. Janukovič je predsedniku komisije zatrdil, da bo preiskava stekla čim prej.

Barroso je izrazil pripravljenost za pogovore o določenih določbah sporazuma, a je Janukoviču poudaril, da je komisija pripravljena razpravljati o implementaciji določb sporazuma, ne pa o ponovnem odpiranju pogajanj.

Janukovič je sicer izrazil prepričanje, da bo preložitev podpisa sporazuma ustvarila boljše razmere za razumevanje tega, kar bo Ukrajina od sporazuma pridobila, še posebej v zvezi z njenim gospodarstvom.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.