Svet
73 ogledov

Protesti po ukrajinsko: z bagrom nad policijo

Trg neodvisnosti protivladni protesti Kijev
1/12
Reuters
V centru ukrajinske prestolnice se je zbralo več kot 100.000 protestnikov, ki zahtevajo spremenitev odločitve oblasti, ki je zavrnila podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo (EU). Med zahtevami je tudi odpoklic predsednika Viktorja Janukoviča in razpis predčasnih volitev.

Kijev so ponovno zapolnili protestniki, ki tokrat ne izbirajo sredstev za obračun s policisti. Že prejšnji konec tedna se je na Trgu neodvisnosti (Maidan Nezaležnosti) zbralo več desettisoč ljudi, tokrat je protestnikov še več.

Odločitev predsednika Viktorja Janukoviča in njegove vlade, ki se je odpovedala podpisu pridružitvenega sporazuma z EU, je razbesnela del javnosti, ki sedaj zahteva spremembo te odločitve, predčasne volitve in odpoklic Janukoviča. Slednji se je že zaobljubil, da bo storil vse v njegovi moči, da Ukrajino čim hitreje približa Evropi.

Zavzeli mestno hišo

Protestnikom je uspelo zavzeti kijevsko mestno hišo, policija pa se pripravlja, da jo spravi nazaj v roke oblasti. Del množice se je z bagrom poskušal prebiti tudi do predsedniške palače, ki jo branijo enote v službi notranjega ministrstva.

Aktivisti ukrajinske nacionalistične stranke Svoboda pa so medtem zavzeli stavbo kijevske mestne uprave, kjer nameravajo vzpostaviti "revolucionarni štab". "Lahko vam je všeč ali ne, toda to je začetek revolucije v Ukrajini," je dejal vodja Svobode Oleg Tjagnibok.

Kličko: "To je provokacija vlade"

V spopadih so bili ranjeni številni protestniki, po navedbah tiskovne predstavnice policije Olge Bilik pa tudi 100 policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po treh urah je policiji protestnike vendarle uspelo odbiti, piše Itar-Tass.

Vitalij Kličko protivladni protesti Kijev   | Avtor: Reuters Reuters

Nekdanji boksarski, sedaj pa prvak opozicije Vitalij Kličko, je vlado pozval k odstopu in jo napadel zaradi počasnega približevanja EU. "Lahko odstranimo to oblast in to bomo storili. Tukaj bomo ostali, dokler naše zahteve ne bodo izpolnjene: odstop vlade premiera Nikolaja Azarova, odstop Janukoviča," je dejal vodja opozicijske stranke Udar Kličko, ki je obenem obsodil nasilne izpade nekaterih demonstrantov. "Napad na sedež predsedstva je provokacija vlade za diskreditacijo mirnega protesta na Trgu neodvisnosti," je še dodal.

Popustili pred Rusi

Kijevsko okrajno sodišče je sicer prepovedalo proteste v centru mesta in na Trgu neodvisnosti do 7. januarja.

Predsednik Janukovič je pojasnil, da je bila zavrnitev podpisa z EU gospodarska odločitev. To je bilo namreč v interesu Rusije, ki je nasprotovala približevanju Ukrajine evropskim institucijam.

Komentarjev 7
  • Avatar čavez
    čavez 08:02 02.december 2013.

    le učite se slovenske ovce.

  • Trovlak 19:41 01.december 2013.

    Le učimo se, dragi rojaki. Zagotovo pride dan ta dan tudi v našo deželo.

  • janban 19:14 01.december 2013.

    isto dober, sam falcon je mal mali za vse naše.